Sandhoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Sint-Katelijne-Waver
Deelgemeente Onze-Lieve-Vrouw-Waver
Straat Mechelbaan
Locatie Mechelbaan 33, Sint-Katelijne-Waver (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Sint-Katelijne-Waver (adrescontroles: 16-10-2006 - 16-10-2006).
  • Inventarisatie Sint-Katelijne-Waver (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sandhoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Sandhoeve met bakhuis

Deze bescherming is geldig sinds 22-11-1985.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Ietwat achterin gelegen gerestaureerde hoeve met gekasseid erf en met gras begroeide, omhaagde tuin, ten noorden van de K.M.O.-zone. Karakteristiek woonstalhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw (zie Ferrariskaart), vermoedelijk opgetrokken ter vervanging van een vroegere lemen hoeve, zie de in de jaren 1980 gesloopte lemen schuur ten westen.

Woonstalhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), gerestaureerd naar ontwerp van G. Driesen van 1986. Verankerde baksteenbouw met bepleisterde daklijsten. Getoogde muuropeningen, onder meer westgevel met betraliede en beluikte vensters, arduinen tussen- en onderdorpels en ontlastingsbogen van gesinterde steen. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting met latei op consooltjes en getoogd, betralied bovenlicht.

Authentieke binnenindeling met twee kamers, centraal ten oosten moos met aan weerszijden de opkamers en de voutekelders (zie moosgat en opkamervensters in oost- en noordgevels) en ten zuiden aansluitende (pot)stal. Tegen de wand met de stal: haard met opschrift "PODB 1787", bewaarde moer- en kinderbalken. Het haakse bakhuis werd heropgebouwd in 1996.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Cel Monumenten en Landschappen, Beschermings- en restauratiedossier Zandhoeve.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1997

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Mechelbaan

Mechelbaan (Sint-Katelijne-Waver)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.