Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve volgens de bewoners wederopgebouwd in 1922-1923; vooroorlogse hofstede stond echter dieperin, zie resten van omwalling. Teruggaand op de regionale hoevebouw te zien aan, opstelling: oorspronkelijk losse, thans ten gevolge aanbouwen deels aaneengesloten, lage bestanddelen met U-vormige opstelling rondom een begrint erf; gietijzeren toegangshek; centraal hondenhok; boerenhuis (nok loodrecht op de straat), stal en dwarsschuur respectievelijk ten westen, ten zuiden en ten oosten; materialen: verankerde, donkerrode baksteen; pannen (mechanische) zadeldaken, geknikt bij boerenhuis, overstekend op houten modillons, met dakvensters, klimmende dakkapellen en luifel boven rondbogige schuurpoort; bakstenen onderdorpels; bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken in stal; streekeigen bouwelementen: ronde asemgaten; steunbeer tussen korfbogige wagenhuispoorten; venster- en deurconstructies met houten latei, boogveld en luiken; gecementeerde zijgevels met aandaken bij het boerenhuis; indeling: boerenhuis van vijf traveeƫn; stal met tweeledig wagenhuis; schuur met stal en privaat. Recente Onze-Lieve-Vrouwekapel aan erftoegang.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi