erfgoedobject

Wederopbouwhoeve met mijnkrater 7/6/1917

bouwkundig element
ID
32753
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32753

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Wederopbouwhoeve

Wederopbouwhoeve, teruggaand op de regionale hoevebouw.

Opstelling: lage bestanddelen deels gesloten opgesteld rondom een verhard erf; boerenhuis, stal, schuur, wagenhuis en bakhuis, respectievelijk ten noordwesten, noordoosten, zuidwesten, zuidoosten en noordwesten.

Aanplantingen: populieren aan zuidelijke en westelijke erfoprit; boomgaard, ten westen.

Materialen: verankerde donkerrode baksteen; pannen (mechanische) zadeldaken overstekend op houten modillons, onder meer met wolfseinden en dakschilden; bakstenen onderdorpels; ijzeren I-balk boven de wagenhuispoorten.

Streekeigen bouwelementen: dakvensters en -kapellen met tuitgevelttjes voorzien van muurvlechtingen en oculi; boerenhuis getypeerd door driezijdige erker met overhoekse steunberen en verdiepte muuropeningen onder meer deur in vlakke omlijsting; asemgaten in schuurvleugel.

Indeling: boerenhuis van zes traveeën + nutsgebouw links + doorrit rechts; schuur met aardappelkelder; drieledige wagenberg met stal links.

Ten zuiden, recente loods.

 

Mijnkrater 7/6/1917 Ontario farm

Ontario farm of Backhof was één van de 11 locaties aan het front van de Eerste Wereldoorlog waar de mijnenslag werd uitgevochten. De poel bij de huidige hoeve is mogelijk een restant van de ontploffing van een dieptemijn uit de Eerste Wereldoorlog.

Bij deze hoeve aan het front begonnen de Britten pas laat aan de graafwerken voor de plaatsing van een dieptemijn. Het besluit om Ontario farm op te blazen, volgde eind 1916 nadat de ondertunneling bij de meer zuidelijk gelegen Petite Douve boerderij, nu Bassecour (Armentiersesteenweg 26 in Mesen), door Duitse tegenacties was opgegeven. Als laatste plek aan het front besloten de Britten bij Ontario farm één van de dieptemijnen te plaatsen, die deel zou uitmaken van de 11 locaties voor de mijnenslag.

Na een reeks proefboringen lukte het eind februari 1917 met behulp van stalen segmenten om ten zuiden van de huidige Nieuwkerkestraat in Mesen (nabij Boyle’s Farm) een schacht te steken tot op een diepte van 29m en een tweede tot op 40m. De graafwerkzaamheden werden sterk gehinderd door het drijfzand en de overvloedige wateroverlast. Daardoor kon de mijnlading pas op het laatste nippertje –twee dagen voor de mijnenslag- worden geplaatst.

De Duitsers ondernamen diverse pogingen om de mijn ondergronds te saboteren, maar ook zij kregen met drijfzand af te rekenen. Zoals blijkt uit authentieke oorlogsfoto’s legden zij bij Backhof minstens twee schachten – Gabriël en Gerhard- aan. In tegenstelling met andere locaties aan het front veroorzaakte de Britse dieptemijn nauwelijks een krater. Hij bereikte bijna geen diepte doordat het zand gewoon terug viel, maar zou enkele dagen als een stoofpotje hebben staan doorpruttelen.

 • Mijnschacht Ontario farm begonnen 28 januari 1917, lading klaar op 5 juni 1917.
 • Lading 27215 kg ammonal
 • Diepte springlading: 31m
 • Galerij lengte: 393 m
Huidige situatie

De poel bij de wederopbouwhoeve -waar tijdens de Eerste Wereldoorlog Ontario farm of Backhof lag- bevindt zich op de locatie waar in 1917 de Britse dieptemijn ontplofte. Terwijl de oorspronkelijke krater een diameter van 61m bereikte, is de huidige poel veel kleiner (18x30m doorsnede). Ook andere eigenschappen waaraan een krater herkenbaar is, zoals de kraterlip, ontbreken hier. Het is onzeker of deze poel een restant is van de oorspronkelijke mijnkrater. In elk geval is het uitzicht ervan zwaar aangetast.

 • BARRIE A. 1962: War Undergrond, Londen, 254.
 • S.N. 1918: Der Mineur in Flandern, Oldenburg, 23.
 • S.N. 1922: The work of the Royal Engineers in the European War, 1914-19, Chatham.

Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Opgaande populier als welkomstboom

 • Is deel van
  Wijtschate


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Wederopbouwhoeve met mijnkrater 7/6/1917 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32753 (Geraadpleegd op )