Parochiekerk Sint-Medardus

Gemeente Heuvelland
Locatie Kerkplein zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Heuvelland (adrescontroles: 15-02-2008 - 15-02-2008).
  • Inventarisatie Heuvelland (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Medardus

Beschrijving

Nr. 1. Parochiekerk St.-Medardus Hoog gelegen kerk ten N. van de Markt; omringende beboomde grastuin, deels ommuurd, deels omhaagd. Eclectisch bedehuis met basilicale opstand gesigneerd in neut van het portaal: .H. en M. Leborgne Architectes Charleroi 1925.. Plannen ontworpen door architect J. Coomans (Ieper) werden niet uitgevoerd. Wederopbouw sterk afwijkend van de vooroorlogse laat-gotische tweebeukige hallekerk met W.-toren.

De plattegrond ontvouwt: een voorgeplaatste W.-toren met aanleunend zeszijdig traptorentje, een driebeukig schip van zes trav. en N.-doopkapel, een hoofd- en twee zijkoren van resp. een anderhalve trav. en driezijdige sluiting, en één trav. en een vlakke sluiting, en, een N.-sacristie. W.-toren van drie geledingen met versneden hoeksteunberen uitlopend op hoektorentjes met naaldspits (leien). Rechth. ingangsportaal, verdiept in een geprofileerde spitsboog; mozaïek met de H.Medardus gesigneerd G. Banckaert Gent, in boogveld. Erboven, spitbogig vierlicht; lichtgleuven. Spitsbogige galmgaten, aflijnend rondboogfries. Vlakke borstwering.

Midden-, zijbeuken en lagere koorpartij getypeerd door versneden steunberen, spitsboogvensters en aflijnende tandlijst.

Interieur: baksteen met simili-natuurstenen bander. Spitsbogige scheibogen op arduinen znilen met knoppenkapiteel; halfronde pilasters. Overdekking d.m.v. kruisribgewelven; centraal mangat in portaal.

Mobilair: Neogotisch meubilair o.m. biechtstoelen. AR., D.VG., 13416.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi