Gemeentehuis van Wijtschate

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis. Imposant gebouw naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge) van 1926: plannen ontworpen door architect H. Leborgne (Charleroi) werden niet uitgevoerd.

Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen + links en rechts lagere gedeelten van één travee en twee korfboogpoorten. Verankerde gele baksteenbouw; arduin voor plint, sierelementen, kozijnconstructies, onderdorpels en bordessen. Geïnspireerd op de bouwtrant van de Vlaamse laatgotische stadhuizen, zie dubbelhuisopstand met centrale geaccentueerde deur in een geblokte omlijsting, waarboven bas-reliëf met wapenschild gehouden door twee leeuwen; leien zadeldak met dakruiter en houten dakkapellen; geprofileerde schoorstenen; kruiskozijnen verdiept in een Brugse travee.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 13516.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine