Wederopbouwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Wederopbouwhoeve teruggaand op de regionale hoevebouw.

Opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een geasfalteerd erf met oostelijke erfoprit; boerenhuis (nok parallel aan de straat), stal, schuur, tabaksast respectievelijk ten noordoosten, noordwesten, zuidoosten en oosten.

Aanplantingen: centraal siertuintje; omhaagd grastuintje voor het boerenhuis. Materialen: verankerde rode baksteen; pannen (mechanische) zadeldaken, geknikt bij boerenhuis, met overstekende dakranden op houten modillons, onderbroken door luifel boven rondbogige schuurpoort; bakstenen onderdorpels; luiken.

Streekeigen bouwelementen: dakvensters met puntgeveltjes voorzien van aandaken, muurvlechtingen en schouderstukken; steunberen; zijgevels met aandaken en muurvlechtingen bij het boerenhuis.

Indeling: boerenhuis van twee opkamertraveeën links + vijf traveeën; stal met bakhuis rechts; schuur met wagenhuis, aardappelkelder, paardenstal en privaat.

Ten zuiden en ten zuidwesten, recente loodsen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine