Molenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenhuis

Beschrijving

Achterin gelegen, voormalig molenhuis, jaartal 1860 aangegeven door middel van gesinterde baksteen in rechter zijgevel. De bijhorende stenen graanwindmolen, opgericht in 1858, kwam in gebruik in 1865 en was bedrijvig tot 1953; hij bevond zich rechts van de huidige woning, zie oude prentkaarten; in 1960 ontdaan van kap en wieken, romp gesloopt in 1966.

Verankerde bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, kunstleien). Rechthoekige vensters met arduinen dorpels; rechthoekige deur in vlakke arduinen omlijsting onder kroonlijst. Aflijnende houten kroonlijst. Rechter zijgevel met jaartal en hart van gesinterde baksteen, blinde oculi en gelijkaardige rechthoekige muuropeningen. Achtergevel afgelijnd door baksteenfries; deels aangepaste muuropeningen.

• S.N., "350 jaar Wiekevorst", Uitgave van Heemkring "Wiekevorst, Ons Dorp", s.l., 1992, p. 133.