erfgoedobject

Neerhof

bouwkundig element
ID
32773
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32773

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neerhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "Neerhof" of "La Bassecour", voorheen "La petite Douve". Vooroorlogse hoeve van circa 1900 naar verluidt heropgebouwd na brand op grotere afstand van de Douve heropgebouwd, in de trant van de toenmalige modelboerderijen met weinig streekeigen reminiscenties, zie oude foto. Huidige wederopbouwhoeve in de typische bouwtrant van de hoeve-eigendommen van het Koninklijk Gesticht van Mesen gekenmerkt door geaccentueerde streekeigen bouwelementen, zie inleiding; teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, lage bestanddelen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf. Baksteenbouw; pannen zadeldaken onder meer met dakvensters en -kapellen; zijtuitgevels; houten kruiskozijnen...

Identieke zogenaamde "Bethléemhoeve" en "Nazarethhoeve" gelegen aan de Rijselstraat nummer 46 en nummer 34.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :

Aanvullende informatie

Tijdens de Eerste Wereldoorlog legden Duitse troepen in een van de gebouwen van de toenmalige hoeve "Petite Douve", ook bekend als "Weinachtshof" of "Noëlle Hof", de mijnschacht "Hermann" aan. Het betreft een betonnen zinkschacht als verdediging tegen Britse dieptemijnen. De schacht bevindt zich thans te midden van een akker en is afgedekt met een betonnen deksel. De diepte is onbekend.

  • DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs : Marchand, Sofie
Datum:

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Duitse betonnen mijnschacht Hermann

  • Is deel van
    Mesen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neerhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32773 (Geraadpleegd op )