Broedersschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Broedersschool

Beschrijving

Voormalige Broedersschool, in 1904 opgericht door de Broeders Van Dale; toen te Mesen de tweede jongensschool en tegenhanger van de gemeentelijke lekeschool. In 1965 door de Broeders verlaten en in 1970 gefusioneerd met de zusterschool.

Lang, haaks op de straat gelegen schoolgebouw met zaal op de eerste en klaslokalen op de tweede bouwlaag onder zadeldak (bitume), met rechts aanleunende lagere onderwijzerswoning onder dito dak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de jaren 1920; een tijdlang gebruikt als noodkerk (zaal) en pastorie. Baksteenbouw met gebruik van donkere bakstenen voor de omlijstingen van de muuropeningen. Gebruikelijke schoolarchitectuur met neogotische inslag, zie klasgebouw met gelede tuitgevel voorzien van muurvlechtingen, getoogde vensters verdiept in spitsboogomlijsting, en tudorboogpoort; woning -dubbelhuis - met drie Brugse traveeën en centraal dakvenster met tuitgeveltje. Rechts, laag aanbouwsel onder plat dak; doorgang naar de speelplaats met gevelsteen waarop het wapenschild van de abdis Isabelle du Chastel de la Howardies (1643-1679).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine