erfgoedobject

De Twaalf Bunders

bouwkundig element
ID
32795
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32795

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Twaalf Bunders
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamd "De twaalf bunders". Na de Eerste Wereldoorlog hier nieuw gebouwde hoeve door het Koninklijk Gesticht van Mesen ter vervanging van het verwoeste neerhof van het vooroorlogse Gesticht ondergebracht in het vroegere abdijcomplex. Typische bouwtrant voor de hoeve-eigendommen van vermeld Gesticht, herkenbaar aan geaccentueerde streekeigen bouwelementen, zie inleiding. Identieke hoeve gelegen aan de Nieuwkerkestraat nummer 11 (zie aldaar). Dieperin gelegen hoeve gedateerd 1920 door middel van muurankers in de zijgevel van de opkamer; teruggaand op de regionale hoevebouw, zie:

Opstelling: langgestrekte hoeve ten noordwesten van een nog deels gekasseid erf met verspreide trommels en kapitelen van zandstenen zuilen afkomstig van het vooroorlogse Gesticht en/of Sint-Niklaaskerk; geasfalteerde erfoprit met kruisbeeld beschaduwd door twee essen bij het kruispunt met de Rijselstraat.

Aanplanting: essenrij aan de noordoostelijke erfzijde.

Materialen: verankerde rode baksteenbouw; hergebruikte Atrechtse zandsteen voor de plint van het boerenhuis; pannen (mechanische) zadeldaken met dakvensters onder meer klimmend bij het boerenhuis en met tuitgeveltje bij de stal;

Streekeigen bouwelementen: houten kruiskozijnen verdiept in rondboogomlijsting, bij het boerenhuis; zijtuitgevels met muurvlechtingen en ronde oculus, bij de opkamer; steunberen; aandaken.

Indeling: langgestrekt volgens ordonnantie boerenhuis met haakse opkamer van drie traveeën + stalvleugel + schuur.

Aangepaste stal- en schuurvleugel met recentere aanbouwsels; nieuwe varkensstal aan zuidoostelijke erfzijde.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1991


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: De Twaalf Bunders [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32795 (Geraadpleegd op 20-06-2021)