Zogenaamd "De twaalf bunders". Na de Eerste Wereldoorlog hier nieuw gebouwde hoeve door het Koninklijk Gesticht van Mesen ter vervanging van het verwoeste neerhof van het vooroorlogse Gesticht ondergebracht in het vroegere abdijcomplex. Typische bouwtrant voor de hoeve-eigendommen van vermeld Gesticht, herkenbaar aan geaccentueerde streekeigen bouwelementen, zie inleiding. Identieke hoeve gelegen aan de Nieuwkerkestraat nummer 11 (zie aldaar). Dieperin gelegen hoeve gedateerd 1920 door middel van muurankers in de zijgevel van de opkamer; teruggaand op de regionale hoevebouw, zie:
Opstelling: langgestrekte hoeve ten noordwesten van een nog deels gekasseid erf met verspreide trommels en kapitelen van zandstenen zuilen afkomstig van het vooroorlogse Gesticht en/of Sint-Niklaaskerk; geasfalteerde erfoprit met kruisbeeld beschaduwd door twee essen bij het kruispunt met de Rijselstraat.
Aanplanting: essenrij aan de noordoostelijke erfzijde.
Materialen: verankerde rode baksteenbouw; hergebruikte Atrechtse zandsteen voor de plint van het boerenhuis; pannen (mechanische) zadeldaken met dakvensters onder meer klimmend bij het boerenhuis en met tuitgeveltje bij de stal;
Streekeigen bouwelementen: houten kruiskozijnen verdiept in rondboogomlijsting, bij het boerenhuis; zijtuitgevels met muurvlechtingen en ronde oculus, bij de opkamer; steunberen; aandaken.
Indeling: langgestrekt volgens ordonnantie boerenhuis met haakse opkamer van drie traveeën + stalvleugel + schuur.
Aangepaste stal- en schuurvleugel met recentere aanbouwsels; nieuwe varkensstal aan zuidoostelijke erfzijde.