Hoeve Cruyseeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Crayseeke

Beschrijving

Zogenaamd Cruyseecke volgens het opschrift van de gevelsteen in de inrijpoort; benaming naar voormalige heerlijkheid. Wederopbouwhoeve uit de jaren 1920; teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling en aanplanting.

Opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een begrint erf toegankelijk via drieledig poortgebouw ten zuiden; boerenhuis, stalvleugel en dwarsschuur respectievelijk ten noorden, ten westen en ten oosten.

Aanplanting: wetland omzoomd met populieren ten noordwesten van de hoeve; materialen: rode baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken met overstekende dakrand op houten modillons, echter mansardedak onder meer met kunstleien voor het boerenhuis voorzien van begroeide erfgevel; streekeigen bouwelementen: voornamelijk aanwezig in het poortgebouw zie korfboogpoort onder hoger dak met dakruitertje, klimmende dakvensters, steunberen, uilengat in zijgeveltoppen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Hoeve Debleus poort of Klokkenhoeve kreeg op 12 september 1982 de benaming Cruyseecke, dit naar aan aanleiding van de twaalfde Wervikse Oogstfeesten aldaar. Men let nog nauwelijks op het klokketorentje boven de ingangspoort. Dergelijk torentje stond reeds op de vroegere ingangspoort van vóór Wereldoorlog I. Klokken zijn altijd een symbool geweest van macht, zowel burgerlijk als kerkelijk. Tot aan de Franse Revolutie diende men aan de Graaf een vergunning te vragen om in een Heerlijkheid over een klok te mogen voorzien.