Kapel Onze-Lieve-Vrouw Toevlucht der Zondaars

Beschrijving

Kapel met traditionele reminiscenties, zogenaamd Onze-Lieve-Vrouw, toevlucht der zondaars, zie opschrift, in de volksmond ook "Krijserskapel" genoemd, van 1754. Laatstgenoemde benaming ontstond naar aanleiding van het feit dat moeders met kinderen die veelvuldig schreiden hier kwamen bidden. Beschuttende rij linden aan zuidzijde.

Gecementeerde kapel, opgetrokken uit bruine limonietzandsteen op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). Voorafgegaan door decoratief plaveisel in de vorm van een hart met bekronend kruis, symbolen van geloof en liefde.

Tuitgevel met imitatievoegwerk, overhoeks topstuk en schouderstukken. Verdiepte korfboogdeur in rondboognis met jaartal 1754 en beeldje van Sint-Jan Evangelist in boogveld; flankerende pilasters met verdiepte schacht. Zijgevels met rechthoekige betraliede vensters in omlijsting van imitatie-natuursteen.

Interieur met rode tegelvloer en blauw beschilderd tongewelf, voorzien van mooi 18de-eeuws stucwerk en jaartal 1754 in apsis. Oorspronkelijk houten altaar met composietzuiltjes en rocaille ornamenten; gepolychromeerde houten beelden van madonna met Kind, Sint-Cecilia en Sint-Apollonia.

• LAMBRECHTS R., Een merkwaardige Onze-Lieve-Vrouwkapel te Wiekevorst, in Kapel en Beeld, XXII nummer 3, juli 1970, p. 22-23.