erfgoedobject

Hoeve Ter Couter

bouwkundig element
ID
32840
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32840

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Couter
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Couter
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hof Ter Couter, zoals vermeld op recente naamsteen links van de oprit. Historische hoevebenaming verwijzend naar voormalig leengoed. De hofstede - zetel van de heerlijkheid - was oorspronkelijk een schaaphofstede, met 8-vormige omwalling ("upper"- en neerhof) tot in 1835, met enkele omwalling in 1843.

Thans hoeve met alleenstaand boerenhuis op terp en U-vormig opgestelde lage nutsgebouwen van donkere baksteen onder overstekende zadeldaken op houten modillons, rondom een begraasd erf (voormalig neerhof).

Rest van omwalling ten noordoosten, westen en oosten. Erfoprit gemarkeerd door gietijzeren gecanneleerde Ionische zuiltjes met bolbekroning. Begrint "upperhof" met bakstenen toegangspad.

Aan straatoverzijde, cichorei-ast van 1905, uitgebreid in 1944 zie rechter gedeelte, sinds circa 1950 niet meer in werking. Het rechts ervan gelegen gebouw zou, naar verluidt, teruggaan op voormalige schaapskooi.

Ten noordwesten: boerenhuis van links vier opkamertraveeën en een deurtravee en rechts twee traveeën onder gebogen zadeldak (mechanische pannen) overstekend op houten modillons. Getrapt dakvenster boven de deur. Grotendeels heropgebouwd in 1922, evenwel teruggaand op oudere 17de of 18de-eeuwse (?) kern. Met schijnvoegen gecementeerde, beschilderde plint. Meerdere bouwnaden en oudere muurpartijen. Rechthoekige kelderdeuren en licht getoogde keldervenstertjes. Rechthoekige muuropeningen: kruiskozijnen van cement met beluikte benedenvakken. Kelders: bakstenen tongewelven, en troggewelf op I-balken.

Tegen de rechter zijgevel: gebouwtje van ongeveer drie traveeën onder lessenaarsdak; overblijfsel van het eertijds "kasteeltje", de verblijfplaats van de baron tijdens de jacht. In 1642-'43 stond het "castel" ten zuiden van het "maison du seigneur" op een motte.

Ten westen van het erf: stal- en nutsgebouw onder meer met drieledig wagenhuis; heropgebouwd in de jaren 1920 op een oudere onderbouw.

Ten oosten van het neerhof: lange witgekalkte stalvleugel (nok loodrecht op het huis) vermoedelijk uit de 19de eeuw. Rechthoekige muuropeningen onder houten latei.

Ten zuiden: dubbele dwarsschuur (nok parallel met het huis) uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Lange gevels gestut door steunberen. Korfbogige schuurpoorten; arduinen hoekblokken en schamppaal. Asemgaten. Behouden linker zijgevel: centrale, versneden steunbeer en twee uilegaten. Bewaard eikenhouten schaargebint van twaalf traveeën, rustend op muurdammen, in combinatie met een krukgebint links.

  • ROELANDT J., RENIER J.-P., Het goed en de heerlijkheid Ter Kouter, Wervik, 1981.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De cichorei-ast aan de overzijde van de straat is niet langer bewaard. Het woonhuis met aanpalend gebouw onder lessenaarsdak is vernieuwd.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Ter Couter [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32840 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.