Brikkenmolen

Alternatieve naam Witte Molen

• Adrescontrole Wervik (adrescontroles: 15-02-2008 - 15-02-2008).
  • Inventarisatie Wervik (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brikkenmolen

is beschermd als monument Windmolen Brikkenmolen

Beschrijving

Bakstenen stellingmolen van rond 1800 met gemetselde galerij; in bedrijf tot na de Tweede Wereldoorlog. Bovenkruier met nog behouden staartbalk. Molenromp: getoogde vensters met ijzeren roedeverdeling. Geknikte, gebogen bekapping; bedekking en wieken verwijderd. De molen bezit een zeer ruime kuip, gaande tot op de grond; oliekelder. Galerij met bakstenen tongewelf en twee tegenover elkaar gelegen getoogde ingangen, onder meer onder tromp.

Eertijds draaiden er drie koppel stenen, twee koppel pletstenen, een haverpletter, zwingelmolens, vlasbreker, zaagmachine, slijpsteen en kleine dorsmachine. Thans, nog oliewerk op begane grond: twee kollergangen. Voorts, behouden maalstenen en -inrichting.

Haaks aansluitend, twee lage parallelle vleugels (nok haaks op straat) met gekasseide binnenplaats, nu ingericht tot het Tabaksmuseum; aanpalende nieuwe bouw van het Tabakscentrum.

• DEVLIEGHER L. 1984: De molens in West-Vlaanderen, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, 9, Tielt-Weesp, 404-407.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine