Parochiekerk Heilig Hart

Beschrijving

Wederopgebouwd W.-georiënteerd bedehuis in "schoolse" neoromaanse stijl met regionale inslag n.o.v. architect J. Bosschaert (Wervik) van 1927; toren en transept mogelijk iets recenter; voorliggende parking en achterliggend kerkhof met calvarie op cementrots; Christusbeeld onder luifel tegen torengevel. Bijzondere verering van H. Rita. Kruisvormige plattegrond: narthex van twee trav., schip van drie bredere trav., uitspringend transept van twee trav., koor van een trav. met rechte sluiting, vierkante Z.-toren, N.-kapel, O.-sacristie en bergruimte.

Donkere baksteenbouw. Pannen en leien zadeldaken; tentdak op toren en dakruiter boven koor.

"Traditionele" vormgeving: versneden steunberen, spitsbogige muuropeningen, oculus in O.-geveltop, aflijnende baksteenfriezen, bepleisterd interieur met o.m. geknikte tongewelven.

S.A.W., 871.1, bouwaanvragen 1926-1928.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine

Aanvullende informatie

Rechts van de ingang van de Heilig Hartkerk is een witstenen gedenkplaat ingemetseld voor luitenant John Eden. Zijn familie droeg bij aan de heropbouw van de kerk.

Auteurs : Marchand, Sofie