Teksten van Parochiekerk Heilig Hart met kerkhof

Gedenkplaat Lt. John Eden (Kruiseke - WOI) ()

Gedenkplaat rechts van de ingang van de H. Hartkerk van Kruiseke, naast Kruisekestraat nr. 463.

Historische achtergrond

Lieutenant John Eden, de broer van Sir Antony Eden (in 1955 eerste minister), sneuvelde aan de voet van de Amerikaberg op 17 oktober 1914. Hij werd doodgeschoten door een Duitse voorhoede tijdens een verkenning. In november 1924 werden zijn stoffelijke overschotten overgebracht naar Larch Wood Cemetery.

Zijn zus Marjorie wou bij zijn graf een houten kruis laten plaatsen. Toen ze vernam dat het graf ondertussen overgebracht was naar Larch Wood Cemetery, wou ze het kruis laten plaatsen bij de kerk van Kruiseke. Toen bleek dat het dorp helemaal geen kerk had. Er volgde een financiële schenking die de aanzet was voor de bouw van een eenvoudige éénbeukige kerk. Op 19 maart 1929 werd de eerste eucharistieviering opgedragen in het kerkje.

Op 11 november 1998 werd de witstenen gedenkplaat aangebracht tegen de voorgevel van de kerk. Dit gebeurde in aanwezigheid van John Eden (naamgenoot en neef van Lieutenant John Eden) en Clarisa Churchill (weduwe van Sir Anthony Eden, broer van Lieutenant John Eden; nicht van Sir Winston Churchill).

Kenmerken

Op een ingemetselde witstenen plaat staat volgende tekst in schrijfletters gebeiteld:

"This church, built with the help of a generous donation from Marjorie Lady Brooke, is dedicated to the memory of her brother Jack - Lieut. John Eden of the 12th Lancers - who was killed in action at Kruiseik on 17 October 1914. Kruiseke dankt de engelse familie Eden voor hun milde schenking bij de bouw van deze kerk."

Bron: WOI Relict (940): Gedenkplaat Lt. John Eden (Kruiseke - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Parochiekerk Heilig Hart ()

Heropgebouwd westelijk georiënteerd bedehuis in "schoolse" neoromaanse stijl met regionale inslag naar ontwerp van architect J. Bosschaert (Wervik) van 1927; toren en transept mogelijk iets recenter; voorliggende parking en achterliggend kerkhof met calvarie op cementrots; Christusbeeld onder luifel tegen torengevel. Bijzondere verering van Heilig Rita. Kruisvormige plattegrond: narthex van twee traveeën, schip van drie bredere traveeën, uitspringend transept van twee traveeën, koor van één travee met rechte sluiting, vierkante zuidtoren, noordkapel, oostelijke sacristie en bergruimte.

Donkere baksteenbouw. Pannen en leien zadeldaken; tentdak op toren en dakruiter boven koor.

"Traditionele" vormgeving: versneden steunberen, spitsbogige muuropeningen, oculus in oostelijke geveltop, aflijnende baksteenfriezen, bepleisterd interieur met onder meer geknikte tongewelven.

• Stadsarchief Wervik, 871.1, bouwaanvragen 1926-1928.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine