Villa De Veldbloem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa De Veldbloem

Beschrijving

Half vrijstaande villa in eclectische stijl met omringende, door een ijzeren hek omheinde tuin, eigen woning van architect M. Devreese. Drie + afgeschuinde hoek + twee traveeën en twee bouwlagen onder een gecombineerde leien bedaking, uit begin 20ste eeuw, zie kadasterschets van 1908 en prentkaart van 1912.

Licht aangepaste bakstenen lijst- en puntgevels geritmeerd door de verspringende gevellijnen, onder meer erkers en de visueel als toren geconcipieerde hoektravee. Gebruik van natuursteen voor de bossage van de plint, banden en hoekstenen. Rechthoekige muuropeningen, overluifelde deur in zijgevel; deels groen glas in lood. Straatgevel, oorspronkelijk met houten erker en balkon rechts, met art-nouveau-geïnspireerd tegeltableau met huisnaam links door Helman (Sint-Agatha-Berchem).

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Sint-Katelijne-Waver, Onze-Lieve-Vrouw-Waver, schetsen 1908/10.
  • S.N., Katelijne en Waver in 't verleden, St.-Katelijne-Waver, 1978, nummer 170.

Auteurs: Steyaert, Rita