Modernistisch hoekhuis

Gemeente Wervik

• Adrescontrole Wervik (adrescontroles: 15-02-2008 - 15-02-2008).
  • Inventarisatie Wervik (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Modernistisch hoekhuis

Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Nr. 45. Voormalige apotheek en drogisterij, naar verluidt n.o.v. architect H. Hoste (Brugge) van 1919-1920; sinds ca. 1988 horecabedrijf. Modernistische verbouwing van een oude XIX-kern. Hoekhuis bij en blikvanger vanaf het St.-Maartensplein. Gecementeerde lilstgevel getypeerd door omlopende vensterregisters. Uitgespaarde hoektrav. onder betonnen overstek op "moderne" pijler. Oorspronkelijk winkelinterieur, naar verluidt n.o.v. architect R. Acke (Kortrijk), niet meer ter plaatse bewaard.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine

Aanvullende informatie

Ingebouwd in de kelder van het bijgebouw: half ondergrondse Duitse MEBU (Mannschafts-Eisenbeton-Unterstand), vermoedelijk opgetrokken in 1916, bestaande uit een voorgebouw en een schuilplaats voor een tiental mensen. Het beton werd samengesteld met onder andere keien en gegoten tegen een houten bekisting. Het dak werd vermoedelijk verstevigd met stalen balken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een stalen deur met sluitwiel aangebracht tegen mogelijk gasaanvallen. Thans omgebouwd tot open wijnkelder.

Marchand, Sofie (02-05-2017 )