Modernistisch hoekhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Wervik
Deelgemeente Wervik
Straat Ooievaarsstraat
Locatie Ooievaarsstraat 45, Wervik (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Wervik (adrescontroles: 15-02-2008 - 15-02-2008).
  • Inventarisatie Wervik (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Modernistisch hoekhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Nr. 45. Voormalige apotheek en drogisterij, naar verluidt n.o.v. architect H. Hoste (Brugge) van 1919-1920; sinds ca. 1988 horecabedrijf. Modernistische verbouwing van een oude XIX-kern. Hoekhuis bij en blikvanger vanaf het St.-Maartensplein. Gecementeerde lilstgevel getypeerd door omlopende vensterregisters. Uitgespaarde hoektrav. onder betonnen overstek op "moderne" pijler. Oorspronkelijk winkelinterieur, naar verluidt n.o.v. architect R. Acke (Kortrijk), niet meer ter plaatse bewaard.

Bron: Delepiere A.-M. & Huys M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine

Aanvullende informatie

Ingebouwd in de kelder van het bijgebouw: half ondergrondse Duitse MEBU (Mannschafts-Eisenbeton-Unterstand), vermoedelijk opgetrokken in 1916, bestaande uit een voorgebouw en een schuilplaats voor een tiental mensen. Het beton werd samengesteld met onder andere keien en gegoten tegen een houten bekisting. Het dak werd vermoedelijk verstevigd met stalen balken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een stalen deur met sluitwiel aangebracht tegen mogelijk gasaanvallen. Thans omgebouwd tot open wijnkelder.

  • DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.

Marchand, Sofie (02-05-2017 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Ooievaarsstraat

Ooievaarsstraat (Wervik)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.