Modernistisch hoekhuis met Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistisch hoekhuis

Beschrijving

Voormalige apotheek en drogisterij, naar verluidt naar ontwerp van architect H. Hoste (Brugge) van 1919-1920; sinds circa 1988 horecabedrijf. Modernistische verbouwing van een oude 19de-eeuwse kern. Hoekhuis bij en blikvanger vanaf het Sint-Maartensplein. Gecementeerde lijstgevel getypeerd door omlopende vensterregisters. Uitgespaarde hoektravee onder betonnen overstek op "moderne" pijler. Oorspronkelijk winkelinterieur, naar verluidt naar ontwerp van architect R. Acke (Kortrijk), niet meer ter plaatse bewaard.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

In het pand steekt een Duitse bunker - MEBU of Mannschafts-Eisenbeton-Unterstand genoemd, vermoedelijk opgetrokken in 1916, bestaande uit een voorbouw en een schuilplaats voor een tiental mensen. Het beton werd samengesteld met onder andere keien en gegoten tegen een houten bekisting. Het dak werd vermoedelijk verstevigd met stalen balken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een stalen deur met sluitwiel aangebracht tegen mogelijk gasaanvallen. Thans omgebouwd tot open wijnkelder.