Herenhuis met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Imposant herenhuis uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder hoog schilddak met hoge schoorstenen. Gevelcementering uit het eerste kwart van de 20ste eeuw: imitatiebanden, schijnvoegen, hoeklisenen en geriemde vensteromlijstingen. Omlopende houten gootlijst op consooltjes. Rechthoekige muuropeningen. Luiken op de begane grond. Paneeldeur. Bakstenen achtergevel met veranda over de gehele lengte. Twee haakse lage vleugels: links, neoclassicistische lijstgevel met fronton en mansardedak voorzien van oeils-de-boeuf; rechts, merkwaardige wintertuin met rotspartijen, van rond de eeuwwisseling en aansluitende romantische tuin.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine