Huize Melati

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huize Melati

Beschrijving

Burgerwoning met omringende tuin, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw met uitbreiding uit de jaren 1920, ter plaatse van een eertijds omgracht ensemble, zie Poppkaart van circa 1860.

Oorspronkelijk breedhuis met bakstenen lijstgevel van één + vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Dubbelhuisopstand met middenrisaliet en brede tegelfries tussen eerste en tweede bouwlaag. Getoogde vensters, voorzien van rolluikkasten op de begane grond. Rechthoekige deur in vlakke arduinen omlijsting. Latere uitbreiding aan de Louis Van Bauwelstraat gemarkeerd door driezijdige, gevelhoge erker en rechthoekige muuropeningen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Wiekevorst, schetsen 1856/27, 1929/5.