Schaapstalhoeve

Gemeente Sint-Katelijne-Waver

• Adrescontrole Sint-Katelijne-Waver (adrescontroles: 16-10-2006 - 16-10-2006).
  • Inventarisatie Sint-Katelijne-Waver (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

is beschermd als monument Schaapstalhoeve

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Schaapstalhoeve

Beschrijving

Indrukwekkend 18de-eeuws woonstalhuis van vier + zes traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), eertijds met schuur ten zuidwesten en bakhuis ten oosten (zie Ferraris- en Poppkaart).

Verankerd, bakstenen gebouw met later breder uitgebouwde stalling. Rechthoekige muuropeningen in vlakke hardstenen omlijstingen met dito dorpels, betraliede en beluikte kruiskozijnen, luiken met authentiek ijzerbeslag, deuren onder bolkozijn, onder meer van hout. Zijgevels met muurvlechtingen.

Interieur met moer- en kinderbalken en deels bewaarde rode tegelvloer. Haard met flankerende mazieren met kruismotief. Opkamer aan noordzijde boven kelder met tongewelf. Stalling met houten stijlen en standvinken op bakstenen sokkel. Restauratie naar ontwerp van G. Driesen voorzien met wijziging van de binnenindeling.

Ten oosten: verankerd bakhuisje van baksteen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), rechthoekige muuropeningen.

Auteurs: Steyaert, Rita