Schaapstalhoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Sint-Katelijne-Waver
Deelgemeente Onze-Lieve-Vrouw-Waver
Straat Scheerslei
Locatie Scheerslei 5, Sint-Katelijne-Waver (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Sint-Katelijne-Waver (adrescontroles: 16-10-2006 - 16-10-2006).
  • Inventarisatie Sint-Katelijne-Waver (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Schaapstalhoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Schaapstalhoeve

Deze bescherming is geldig sinds 12-01-1987.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Indrukwekkend 18de-eeuws woonstalhuis van vier + zes traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), eertijds met schuur ten zuidwesten en bakhuis ten oosten (zie Ferraris- en Poppkaart).

Verankerd, bakstenen gebouw met later breder uitgebouwde stalling. Rechthoekige muuropeningen in vlakke hardstenen omlijstingen met dito dorpels, betraliede en beluikte kruiskozijnen, luiken met authentiek ijzerbeslag, deuren onder bolkozijn, onder meer van hout. Zijgevels met muurvlechtingen.

Interieur met moer- en kinderbalken en deels bewaarde rode tegelvloer. Haard met flankerende mazieren met kruismotief. Opkamer aan noordzijde boven kelder met tongewelf. Stalling met houten stijlen en standvinken op bakstenen sokkel. Restauratie naar ontwerp van G. Driesen voorzien met wijziging van de binnenindeling.

Ten oosten: verankerd bakhuisje van baksteen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), rechthoekige muuropeningen.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1997

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Scheerslei

Scheerslei (Sint-Katelijne-Waver)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.