Zogenaamd "De Speghel" volgens opschrift. Na de Eerste Wereldoorlog wederopgebouwde historische hoeve waarvan de bouwtrant aansluit bij het bouwprogramma aangegeven door de architecten T. Raison en T. Ronse in hun boek "Fermestypes et constructions rurales en West-Flandre" (Brugge, 1918); voornamelijk markant is de duiventoren met hondenhok, middenin het erf. Teruggaand op de regionale hoevebouw, te zien aan:
Opstelling: losse, lage bestanddelen rondom een deels verhard erf met vaalt en centrale duiventoren; boerenhuis, stalvleugel, en dwarsschuur met aanleunende oorspronkelijke paardenstal respectievelijk ten noordwesten, noordoosten en zuidwesten.
Aanplanting: drenkplaats ten westen van de korte erfoprit.
Materialen: baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken, weliswaar kunstleien voor het ingesnoerde tentdak van de duiventoren bekroond met windvaan.
Streekeigen bouwelementen: steunberen ter hoogte van de zijpuntgevels, echter ook voor de range schuurgevels en op de hoeken van de vierzijdige duiventoren met achtkantige til.
Indeling: boerenhuis met zolderdeur rechts; stalvleugel (koestal) met aangepast wagenhuis rechts; dubbele dwarsschuur met aardappelkelder links en privaat rechts.
- ROELANDT J., Het erf en het huis "De Speghel", in Verslagen en Mededelingen van de Stedelijke Oudheidkundige Commissie van Wervik, II, 1967, 3-4.