erfgoedobject

Hoeve De Speghel

bouwkundig element
ID
32941
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32941

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Speghel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamd "De Speghel" volgens opschrift. Na de Eerste Wereldoorlog wederopgebouwde historische hoeve waarvan de bouwtrant aansluit bij het bouwprogramma aangegeven door de architecten T. Raison en T. Ronse in hun boek "Fermestypes et constructions rurales en West-Flandre" (Brugge, 1918); voornamelijk markant is de duiventoren met hondenhok, middenin het erf. Teruggaand op de regionale hoevebouw, te zien aan:

Opstelling: losse, lage bestanddelen rondom een deels verhard erf met vaalt en centrale duiventoren; boerenhuis, stalvleugel, en dwarsschuur met aanleunende oorspronkelijke paardenstal respectievelijk ten noordwesten, noordoosten en zuidwesten.

Aanplanting: drenkplaats ten westen van de korte erfoprit.

Materialen: baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken, weliswaar kunstleien voor het ingesnoerde tentdak van de duiventoren bekroond met windvaan.

Streekeigen bouwelementen: steunberen ter hoogte van de zijpuntgevels, echter ook voor de range schuurgevels en op de hoeken van de vierzijdige duiventoren met achtkantige til.

Indeling: boerenhuis met zolderdeur rechts; stalvleugel (koestal) met aangepast wagenhuis rechts; dubbele dwarsschuur met aardappelkelder links en privaat rechts.

  • ROELANDT J., Het erf en het huis "De Speghel", in Verslagen en Mededelingen van de Stedelijke Oudheidkundige Commissie van Wervik, II, 1967, 3-4.

Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1991


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve De Speghel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32941 (Geraadpleegd op 19-06-2021)