Hoeve Ter Brant

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Brant

Beschrijving

Zogenaamd "Ter Brant". Volgens archiefstukken, in 1627 "Behuusde ende bewalde hofstede..." met poortgebouw, stallingen, schuur en boerenhuis, zijnde een hooghuis met trapgevel, behorende tot "tgoet ter Braempt in Wervicke".

Hoeve met losse, lage, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom een deels verhard erf; voornamelijk 19de-eeuws uitzicht, evenwel teruggaand op oudere kern. Oorspronkelijk gelegen binnen een rechthoekige wal gevoed door de Kruisekebeek; omwallingsresten afgezoomd met knotwilgen ten westen en ten zuidwesten; ten oosten, omwallingstracé aangegeven door doornhaag. Moes- en siertuin achter het boerenhuis.

Ten zuiden van het erf, poortgebouw met stal weerszijden de rechthoekige en vlak overzolderde doorgang; aanleunende tabaksast rechts. Linker zijpuntgevel: centraal steunbeertje. Ten westen, boerenhuis van drie opkamertraveeën links + drie traveeën rechts onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen); jaarsteen 1849 schuin boven steunbeer in linker zijgevel, met schijnvoegen gecementeerd samen met erfgevel in 1927, zie datering. Erfgevel: bepleisterde kroonlijst doorbroken door houten dakvenster, halfronde bovenvenstertjes - onder meer blinde - rechts, luiken. Rechts, aanleunende lagere stal met jaarsteen 1850 in erfgevel; rechter zijgevel met afgeschuinde hoeken en radvormig uilengat. Ten noorden, stalvleugel. Twee klimmende dakkapellen. Meerdere bouwnaden. Centrale korfboogpoort. Muurvlechtingen in linker zijgevel.

Ten oosten, dwarsschuur met twee wagenhuizen en kelder; uit de jaren 1920. Overstekende dakrand op houten modillons. Verticale plankenbeschieting boven de wagenhuisopeningen.

Ten noordwesten, bak- en melkhuis van circa 1850.

• SAMYN J., Het goed ter Brant: 1627-1841-1976, in Verslagen en Mededelingen van de Stedelijke Oudheidkundige Commissie van Wervik, XII, 1977, 1-2.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Het poortgebouw met aan weerszijden een stal en aanpalende ast is vervangen door een nieuw poortgebouw.

• Informatie verkregen van Intercommunale Leiedal (30 december 2022).