Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Beschrijving

Gemeenteschool op de hoek bij de 3de Lansiersstraat. Bakstenen complex bestaande uit onderwijzerswoning van twee bouwlagen (nok loodrecht op de straat), twee lage klasvleugels en turnzaal, U-vormig opgesteld rondom een geplaveide speelplaats beschaduwd door linde en esdoorn. Deels verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog, de onderwijzerswoning uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw uitgezonderd, waarna heropgebouwd en vergroot naar ontwerp van architect Halsberghe (Menen) in 1922.

Eclectische schoolbouwtrant. Onderwijzerswoning: begroeide voorpuntgevel met aandak en schouderstukken, zijgevels met muurvakken onder rondboogfries, getoogde en rondbogige tweelichten, oculus,... Aansluitende lange klasvleugel: grote korfbogige ramen met kleine roedeverdeling.

Rechts van de woning, turnzaal van zeven traveeën en één bouwlaag, uit de wederopbouwtijd; later evenwel verhoogd met borstwering en vergroot met links poorttravee, als doorgang naar de speelplaats. Deurrisaliet uitlopend op afgeschuind fronton met opschrift "Wetenschap - Arbeid - Kunst - Gemeenteschool". Verdiepte korfbogige muuropeningen; gecementeerde aanzetstenen, en hanenkam boven de deur.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 12899.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine