Hoeve De Schrans

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Sint-Katelijne-Waver
Deelgemeente Onze-Lieve-Vrouw-Waver
Straat Schrans
Locatie Schrans 10, Sint-Katelijne-Waver (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Sint-Katelijne-Waver (adrescontroles: 16-10-2006 - 16-10-2006).
  • Inventarisatie Sint-Katelijne-Waver (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Schranshoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Hoeve De Schrans: kerngebouw met aanbouwsels en wagenhuis
gelegen te Schrans 10 (Sint-Katelijne-Waver)

Deze bescherming is geldig sinds 12-01-1987.

omvat de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve De Schrans: omgeving
gelegen te Schrans 10 (Sint-Katelijne-Waver)

Deze bescherming is geldig sinds 12-01-1987.

Beschrijving

Hoeve met oorspronkelijk defensief karakter, zie gesloten buitengevels en deels bewaarde omgrachting met toegangsbrug ten zuiden, in kern opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw.

Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen en (kunst)leien) met overwegend rechthoekige muuropeningen onder houten of arduinen lateien, gegroepeerd rondom een aarden erf.

Hoofdgebouw met verspringende volumes, oudste, gecementeerd en beschilderd noordelijk deel van zes traveeën en twee bouwlagen met linker zijtrapgevel en steunberen aan noordgevel. Dakvensters met trap- en tuitgeveltjes. Aan erfzijde vijfzijdig uitspringende traptoren van bak- en zandsteen met getrapt dakvenster, korfboogdeurtje in beschilderde omlijsting, steigergaten en deels gedichte vensters; westgevel met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in rondboognisje onder trapgeveltje boven het moosgat, opkamer- en keldervenster.

Lagere ten zuiden aansluitende volumes van telkens twee traveeën en twee en één bouwlaag. Aan zuidzijde van het erf: wagenhuis van vier traveeën met rondbogen op bakstenen pijlers met verwerking van zandsteen en arduinen dekplaat, mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw; rechts later varkenshok. Ten noorden: deels ingestorte stal van acht traveeën.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1997

Aanvullende informatie

Onze-Lieve-Vrouwbeeld in de nis is verdwenen. Grafitti op rolluiken. Grote barst in de hoek van de muur aan noordwestelijke zijde. In het algemeen in verwaarloosde staat. Het gebouw deed dienst als scoutslokaal. De Schranshoeve staat heden te koop.

  • Informatie verkregen van IOED IGEMO, januari 2018.

Hooft, Elise (12-02-2018 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Onze-Lieve-Vrouw-Waver

Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.