erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
32950
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32950

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vier burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eenheidsbebouwing met vier burgerhuizen op de hoek bij de Kloosterstraat. Enkelhuizen van oorspronkelijk drie traveeën in spiegelbeeld en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); daterend opschrift "1894 H. Jozef B.V.O." op arduinen consooltje van Sint-Jozefsbeeld in rondboognis centraal op de bovenverdiepingen. Met schijnvoegen gecementeerde, deels beschilderde lijstgevel; gebruik van arduin voor de lekdrempels, doorgetrokken op de bovenverdieping. Gemarkeerde puilijst. Spiegels op de borstwering en tussen de uitgelengde consoles van de geprofileerde houten gootlijst met tandlijst. Rechthoekige bovenvensters onder meer drielicht, in geriemde omlijsting met sluitsteen. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen op de begane grond, onder meer aangepaste.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32950 (Geraadpleegd op )