Hoeve Ter Meersch

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Meersch

Beschrijving

"Ter Meersch" naar voormalig leen respectievelijk onrechtstreeks en rechtstreeks gehouden van het kasteel van Kortrijk en "'t Hof van Geluwe"; oudste bezitters klimmen op tot 1495. Wederopbouwhoeve uit het begin van de jaren 1920, waarop mooi perspectief vanaf de A 19; teruggaand op de regionale hoevebouw zie, opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een licht verhard erf met boerenhuis, stal en dwarsschuur respectievelijk ten noordwesten, zuidwesten en noordoosten; open erfzijde ten zuidoosten afgezet met muurtje waarop hekken tussen bakstenen, rechthoekige pijlers; erftoegang gemarkeerd door twee dito pijlers; afgezonderde tabaksast ten oosten; materialen: verankerde, oranje-rode baksteenbouw; licht gebogen zadeldaken (mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons en schoorstukken, en onder meer met klimmende dakkapellen, bij het boerenhuis geknikt en voorzien van centrale dakruiter; gepotdekselde plankenbeschieting nog bewaard boven de nu dichtgemetselde wagenhuispoorten van de dwarsschuur; streekeigen bouwelementen: aflijnende overhoekse en rechte muizentand bij het boerenhuis met getoogde muuropeningen waarvan enkel nog de zoldervensters in de zijgevels met behouden bakstenen onderdorpel; indeling: boerenhuis van vijf traveeën; stalvleugel van circa twaalf traveeën met getoogde muuropeningen; dwarsschuur met twee geïncorporeerde wagenhuizen links en rechts. Ten noordwesten, lage recentere nutsgebouwtjes.

• HUYS E., Geschiedenis van Geluwe, derde aangevulde uitgave ingeleid door N. MADDENS en bijgewerkt door D. DECUYPERE, Tielt, 1977, p. 271.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine