erfgoedobject

Hofstede de Ghelubroek

bouwkundig element
ID
32959
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32959

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hofstede de Ghelubroek
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hofstede de Ghelubroek
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd "Hofstede de Ghelubroek". Vernield in 1917, heropgebouwd in 1921, zie opschrift van linker zijgevel. Benaming verwijst naar de voormalige heerlijkheid "Ghelubrouck", een achterleen van de "Stenen Man van Oudenaarde"; aangeduid op Ferrariskaart (1770-1778). Niet op dezelfde plaats wederopgebouwde hoeve zie rest van dubbele omwalling deels afgezoomd met knotwilgen ter hoogte van de vooroorlogse hoeve ten oosten, aan de overzijde van de straat.

Teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling: losse, lage bestanddelen rondom een deels gekasseid, deels begrint erf met centraal hondenhok; boerenhuis met wapenschild (familie Lanchals en van Schoonvelde) boven de deur, stalvleugel met achterliggende vaalt onder afdak, wagenhuis, stal en dwarsschuur respectievelijk ten zuidoosten, noordwesten, zuidwesten en westen. Toegangshek links en rechts van het boerenhuis. Aanplanting: grastuintje voor het boerenhuis; kleine boomgaard deels afgezoomd met doornhaag ten zuiden; dito haag ten noorden.

Materialen: verankerde, gele baksteenbouw met gebruik van donkere bakstenen voor de strekse lateien en onder meer ook de lekdrempels van de getoogde muuropeningen; met schijnvoegen gecementeerde linker zijgevel van het boerenhuis; blauwe Boomse klompjes voor de omlijsting van het rondbogig heiligennisje boven de huisdeur; pannen (mechanische) zadeldaken bij het boerenhuis met houten dakruiter voorzien van windvaantje, bij de stal- en wagenhuisvleugel met overstekende dakrand en klimmende dakvensters.

Indeling: dubbelhuis van vijf traveeën en haakse lagere keuken tegen de erfgevel; stal van elf traveeën; wagenhuisvleugel met vier getoogde korfboogpoorten rechts, paardenstal en privaat. Grotendeels ingebouwde dwarsschuur ten gevolge van recentere aanbouwsels.

  • HUYS E. 1977: Geschiedenis van Geluwe, derde aangevulde uitgave ingeleid door N. Maddens en bijgewerkt door D. Decuypere, Tielt, 289-290.
  • X s.d.: Wandelzoektocht Geluwse hoeven, 30 mei 1977, Beknopte historiek, Organisatie B.G.J.G., p. 2-4.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hofstede de Ghelubroek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32959 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.