Wederopbouwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Hoog gelegen wederopbouwhoeve ten zuidoosten van de tijdens de Eerste Wereldoorlog verdwenen Geluwemolen (zie ook Beselarestraat nummer 143, in de nabijheid van). Naar verluidt in 1920-1921 op dezelfde plaats heropgebouwde hoeve, weliswaar met grotere gebouwen, aan de hier nog gekasseide Geluwemolenstraat. Minder streekeigen geïnterpreteerd boerenhuis - stalvleugel zie L-vormige opstelling onder zadeldaken met wolfseinden onder meer voor de risalietvormende, afgesnuite puntgevel van het boerenhuis met soort van windborden; voorts teruggaand op de regionale hoevebouw.

Opstelling: vermelde, lage L-vormige boerenhuis - stalvleugel en dwarsschuur respectievelijk ten westen en zuidoosten van een begrint erf met toegang tussen bakstenen hekpijlers ten noordoosten; afgezonderde cichorei-ast ten noorden aan straatoverzijde, naar verluidt gebruikt tot het einde van de jaren 1940.

Materialen: verankerde baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken met overstekende dakrand op houten modillons en schoorstukken; bakstenen onderdorpels, onder meer voor de getoogde huisvensters met luiken.

Indeling: boerenhuis van vier trav. met aansluitende stalvleugel; dwarsschuur met aardappelkelder en wagenhuis.

Erf thans met gesloten zuidoosthoek tengevolge van het bouwen van een loods.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine