Eclectisch burgerhuis met Mariakapel

Beschrijving

Nr. 13 / Kerkstraat 22. Eclectische eenheidsbebouwing bij de tweesprong Ieper-/ Kerkstraat, uit de jaren 1920. Bakstenen gebouw van één bouwl. onder mansardedak (leien, mechanische pannen) met dakkapellen, gedomineerd door hoger opgetrokken r.hoektrav. onder klokvormig leien dak met dakkapelletjes en ijzeren windwijzer.

Ervoor, achtzijdige Mariakapel onder klokvormige torenhelm (leien) met ijzeren kruisbekroning en kruismotief in de leienbeschieting, n.o.v. "Aime Latte - Bouwmeester - Kortrijk", cf. opschrift r. van ingang, uit de jaren 1950; oorspronkelijke kapel afgebroken tengevolge van straatverbreding. Gele baksteenbouw met gebruik van simili-natunrsteen. Getraliede gietijzeren rondboogdeur opgenomen in neobarokke omlijsting. Witbepleisterd interieur onder gedrukt koepelgewelf.

Auteurs : Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine