Tabakshoeve Op de Becque en Mariakapel

Beschrijving

Naar verluidt zogenaamd "Op de Becque", zie ligging nabij de Reutelbeek. Voormalige tabakshoeve, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, aangepast in de loop van de 19de eeuw en hersteld na de Eerste Wereldoorlog. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen), U-vormig opgesteld rondom een geasfalteerd erf; toegang ten zuiden en ten oosten, met vierkante bakstenen hekpijlers. Afgezonderde tabaksast en betonloods, respectievelijk ten noordwesten en ten zuidwesten. Ten noordoosten, palend aan de Schoolstraat, bakstenen Mariakapelletje met jaarsteen 1927 en arduinen gedenksteen met opschrift "Aandenken van J.Bte. Ghesquiere -Decottignies 1772 / P. Joannes Ghesquiere -Nuytten 1833 / Ls. Ghesquiere - Liebaert 1884-1922 / Joseph en Maria Ghesquiere".

Ten noorden van het erf, boerenhuis naar verluidt daterend van 1893 en hersteld in 1920. Centraal dakvenster met halfronde opening waarin laadluik. Vroegere stal- en zolderdeur, nu garagepoorten.

Ten westen, dwarsschuur met paardenstal, aardappelkelder en voormalig wagenhuis, thans koestal en melkhuis. Naar verluidt in kern opklimmend tot 1718 en gebouwd met stenen afkomstig van de vestingen van Menen. Afgeronde en afgeschuinde hoek nabij zuidelijke hekpijlers. Zuidelijke zijgevel: rond uilengat in de top.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Het woonhuis, de betonloods en ast zijn niet langer bewaard.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's meest recent, Kapellestraat 16, Wervik [online], http://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 2 februari 2023).
  • Google Maps, Streetview, Schoolstraat, Wervik [online] (geraadpleegd op 2 februari 2023).
  • Informatie verkregen van Intercommunale Leiedal (21 december 2022).