Hoeve Ter Magerheit

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Magerheit

Beschrijving

Zogenaamd "Ter Magerheit" naar voormalig achterleen rechtstreeks gehouden van het kasteel van Kortrijk. Hoeve naar verluidt in 1920 grosso modo op de vooroorlogse plaats wederopgebouwd, evenwel met andere schikking van de gebouwen. Ligging ten noorden van de IJselbeek. Wederopbouwhoeve met langgestrekt boerenhuis, teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling, indeling, aanplantingen, en materialen.

Boerenhuis gesloopt na brand in 1989, en vervangen door nieuwe bouw ten noordoosten van het erf.

Gelijkaardige, doch kleinere hoeve gelegen Kampstraat nummer 3.

• HUYS E., Geschiedenis van Geluwe, derde aangevulde uitgave ingeleid door N. MADDENS en bijgewerkt door D. DECUYPERE, Tielt, 1977, p. 264-266.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine