erfgoedobject

Onderwijzerswoning en restant wijkschool

bouwkundig element
ID
32975
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32975

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wijkschool en kapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Wijkschooltje en kapel met ommuurde speelplaats aan de straat. School gesticht in 1869 en heropgebouwd in 1921-1922, ten tijde van inventarisatie leegstaand. Laag klasgebouw van zes traveeën met haaks aanleunende onderwijzerswoning links van twee traveeën en twee bouwlagen. Verankerde donkere baksteenbouw. Woning met jaarsteen 1922; op de bovenverdieping, beglaasde rondbogige Marianis in omlijsting met vleugelstukken en fronton. Grote korfbogige klasramen.

Rechts, recentere uitbreiding onder meer kapel met betonnen geraamte naar ontwerp van architect R. Lernout (Geluwe); ingewijd in 1938.

  • DECUYPERE D. & LOGIE J. 1988: Terhand. Historische sprokkels en 50 jaar kapel, Geluwe.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Van het wijkschooltje zijn heden enkel de twee linker traveeën bewaard, samen met de links aanleunende onderwijzerswoning. De recentere uitbreiding met kapel naar ontwerp van architect R. Lernout is niet langer bewaard. Aan straatzijde, net voor huisnummer 66, is wel nog een deel van de ommuring bewaard. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onderwijzerswoning en restant wijkschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32975 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.