Brouwerij Belle vue

Gemeente Wervik
Locatie Sint Denijsplaats 11, Wervik (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Wervik (adrescontroles: 15-02-2008 - 15-02-2008).
  • Inventarisatie Wervik (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerij Belle vue

Beschrijving

Nr. 11. Voormalige brouwerij z.g. "Belle vue", in 1976 aangepast tot het onthaalcentrum "De Gaper" n.o.v. architect W. Barthier (Ieper). Opgericht i.l.v. XIX tengevolge de samensmelting van twee oudere brouwerijen z.g. "Den Fransche Schild" en "Het Gouden Hoofd"; wederopgebouwd na W.O. I en naar verluidt gebruikt tot in het begin van de jaren 1960.

Brouwerijcomplex met bakstenen gebouwen gesloten opgesteld rondom een rechth. binnenplaats met kasseien o.m. beton-, zitbanken en groenvoorziening. Poortgebouw van vier trav. en anderhalve bouwl. onder schilddak (n // straat, mechanische pannen); lage r.vleugel van vijf trav. onder zadeldak (n // straat). Soortgelijke neoclassicistische pilastergevel als de r. aansluitende huizenblok nr. 6-10. Plint van Atrechtse zandsteen. Dito omlijsting voor de rondboogpoort met arduinen schamppalen; aan koerzijde, rechth. en onder ijzeren I-balk. Witbeschilderde koergevels van één à twee bouwl. Onder zadeldaken (mechanische pannen, golfplaten), ten N. gedomineerd door de vroegere mouteest onder tentdak met trekschouw.

Interieur met gr.m. behouden indeling; o.m. betonplafonds en pijlers.

HUYS E., Geschiedenis van Geluwe, derde aangevulde uitgave ingeleid door N. MADDENS en bijgewerkt door D. DECUYPERE, Tielt, 1977, p. 35.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine