Gemeentehuis van Geluwe

Beschrijving

Gemeentehuis naar ontwerp van architect C. Halsberghe (Menen) van 1924 en ingehuldigd in 1928, zie ook opschrift van gedenkplaat binnenshuis; het oorspronkelijke ontwerp voorzag drie bouwlagen en meer uitgewerkte sluitstenen.

Eclectisch hoekgebouw bij de Zuidstraat, van twee traveeën + een afgeschuinde hoektravee + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Gele baksteenbouw met parement van arduin; rustica-plint. Links deurrisaliet. Benadrukte hoektravee uitlopend op torentje met ronde oculus onder hoog, leien schilddak voorzien van gietijzeren vorstkam en windvaantje; bronzen beeld van triomferende Christus in nis onder baldakijn. Getoogde vensters met sluitsteen, onder meer voorzien van balkon op de bovenverdieping. Schouderboogdeur; erboven, casement met opschrift "Gemeentehuis". Houten gootlijst op geprofileerde schoorstukken. Twee houten dakvensters met windborden en schoorstukken.

Rechts, Zuidstraat nummer 2: oorspronkelijke conciërgewoning in aansluitende bouwtrant.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 13600, 13604.