erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID: 33   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoekhuis van drie bouwlagen onder afgesnuit zadeldak (pannen) en respectievelijk drie traveeën, één afgekante hoektravee (Esplanade), en opnieuw drie traveeën (Esplanadestraat), daterend uit de 19de - 20ste eeuw. Gevelbekleding met paarse faïencetegels in combinatie met arduin voor de sokkel, de vlakke getoogde venster- en deuromlijstingen met diamantkopsluitsteen en de kordon vormende lekdrempels. Faïencebanden met gestileerde bloemmotieven markeren de bouwlagen, meer uitgewerkte, kleurrijke panelen met licht art nouveau getinte bloemstukken tussen de uitgewerkte modillons van de uitspringende kroonlijsten met tandlijst. IJzeren rolluikkasten.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978

Aanvullende informatie

De gevel is niet bekleed met faiencetegels maar met glastegels van verschillende kleuren (grote zeldzaamheid). Je kunt dit gemakkelijk herkennen aan de beschadigingen van de tegels. Daar kijk je in de glasmassa. De banden met bloemmotieven zijn hoogstwaarschijnlijk grestegels.
Auteurs : Everaert, Guido
Datum: 07-05-2012

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33 (Geraadpleegd op 28-05-2020)