erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
33
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoekhuis van drie bouwlagen onder afgesnuit zadeldak (pannen) en respectievelijk drie traveeën, één afgekante hoektravee (Esplanade), en opnieuw drie traveeën (Esplanadestraat), daterend uit de 19de - 20ste eeuw. Gevelbekleding met paarse faiencetegels in combinatie met arduin voor de sokkel, de vlakke getoogde venster- en deuromlijstingen met diamantkopsluitsteen en de cordon vormende lekdrempels. Faiencebanden met gestileerde bloemmotieven markeren de bouwlagen, meer uitgewerkte, kleurrijke panelen met licht art-nouveaugetinte bloemstukken tussen de uitgewerkte modillons van de uitspringende kroonlijsten met tandlijst. IJzeren rolluikkasten.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De gevel is niet bekleed met faiencetegels maar met glastegels van verschillende kleuren (grote zeldzaamheid). Je kunt dit gemakkelijk herkennen aan de beschadigingen van de tegels. Daar kijk je in de glasmassa. De banden met bloemmotieven zijn hoogstwaarschijnlijk grestegels.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.