erfgoedobject

Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
33002
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33002

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaande eenheidsbebouwing op de rechter hoek bij de Korte Tramstraat; naar verluidt vroegere kolenhandel, zie achterliggende opslagplaatsen.

Spiegelbeeldschema met twee burgerhuizen van respectievelijk vier en drie traveeën, en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); jaartal 1893 in de deursluitsteen van nummer 15. Bakstenen lijstgevel met versierde muurankers op de bovenverdieping afgelijnd met boogfries en houten gootlijst op modillons. Gebruik van arduin voor de plint, doorgetrokken onderdorpels, puilijst, en sluitstenen van de getoogde muuropeningen. Uitgewerkte paneeldeuren, deels beglaasd en met gestileerd gietijzeren hekje. Met schijnvoegen gecementeerde linker zijpuntgevel.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De achterliggende opslagplaatsen zijn niet meer bewaard. Het schrijnwerk van de burgerhuizen is vervangen, de uitgewerkte paneeldeuren zijn behouden.

  • Informatie verkregen van Intercommunale Leiedal (30 december 2022). 
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Eenheidsbebouwing van burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33002 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.