Herberg De 4 winden

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De 4 winden

Beschrijving

Zogenaamd "De 4 winden", zie opschrift en uithangbord in de vorm van ijzeren windwijzer bekroond met vaantje. Alleenstaande herberg tegenover het voormalige tramstation; jaarsteen 1892 in linker zijpuntgevel. Breedhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (cementpannen); rechts, lager poortgebouwtje van twee traveeën onder aanleunend lessenaarsdak. Donkere baksteenbouw met versierde muurankers; gebruik van "Boomse klompjes" voor de horizontale banden, ruitmotieven ter hoogte van de halve bouwlaag, aflijnende tandlijst met uitgelengd dropmotief, en strekse lateien van de getoogde muuropeningen onder meer blinde met metselmozaïek. Arduinen onderdorpels. Persiennes. Zijpuntgevels: bakstenen boogfries, en blinde oculus omlijst met "Boomse klompjes" in de linker geveltop.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine