Eenheidsbebouwing

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing

Beschrijving

Eenheidsbebouwing met vijf burgerhuizen naar ontwerp van architect H. Hoste (Brugge) van 1921; enkel nummer 40 bleef bewaard.

Oorspronkelijk ontwerp: enkelhuizen van twee traveeën onder meer volgens spiegelbeeldschema (nummer 34-40) en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Donkere baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen; arduinen vensteronderdorpels. Modernistisch geïnterpreteerde deurpartijen met verdiepte deuren onder rechte, betonnen luifel en bovenlicht; bordes van arduin en baksteen in visgraatverband tussen muurdammen en scheidingsmuurtje. Voorts ook geometrische baksteenversieringen, zie onder meer de getrapte afgeschuinde rechter hoek van nummer 40.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 4397.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine