Landhuis Zonnedaele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Zonnedaele

Beschrijving

Naar verluidt zogenaamd "Zonnedaele". Landhuis van 1933, middenin beboomde tuin met rest van omwalling( ?); gelegen ten zuiden van en palend aan het kasteeldomein . Naar verluidt, bouwtrant - voornamelijk bedaking - geïnspireerd op een huis uit de Cévennes (Frankrijk) afgebeeld in "La vie à la campagne".

Eclectische, grosso modo L-vormige villa; jaarsteen 1933 met familiewapen in linker zijgevel. Twee bouwlagen met ongelijke travee-indeling zie onder meer voorgevel met vijf traveeën op de eerste en zeven traveeën op de tweede bouwlaag. Bedaking verwant met die van de wederopgebouwde eigendommen Iweins: hoog, gebogen schilddak met overstekende dakrand op houten modillons en dakkapellen onder spitse zadeldaken met windbord. Geelbeschilderde baksteenbouw; voor- en achtergevel met sierankers in de vorm van lelie, klaverblad en vink, zie naam bouwheer De Vinck. Neoclassicistisch getinte lijstgevels, zie geblokte hoekbanden, rondboogdeuren in geblokte omlijsting met sluitsteen, en oeil-de-boeufs. Rechthoekige vensters met boogveld. Verzorgd houtwerk: luiken, kleine roede, rad- en waaierverdeling voor deur bovenlichten en oeil-de-boeufs. Hoge schoorstenen met spaarvelden.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine