Landhuis Zonnedaele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Zonnedaele

Beschrijving

Naar verluidt zogenaamd "Zonnedaele". Landhuis van 1933, middenin beboomde tuin met rest van omwalling (?); gelegen ten zuiden van en palend aan het kasteeldomein. Naar verluidt, bouwtrant - voornamelijk bedaking - geïnspireerd op een huis uit de Cévennes (Frankrijk) afgebeeld in "La vie à la campagne".

Eclectische, grosso modo L-vormige villa; jaarsteen 1933 met familiewapen in linker zijgevel. Twee bouwlagen met ongelijke travee-indeling zie onder meer voorgevel met vijf traveeën op de eerste en zeven traveeën op de tweede bouwlaag. Bedaking verwant met die van de wederopgebouwde eigendommen Iweins: hoog, gebogen schilddak met overstekende dakrand op houten modillons en dakkapellen onder spitse zadeldaken met windbord. Geelbeschilderde baksteenbouw; voor- en achtergevel met sierankers in de vorm van lelie, klaverblad en vink, zie naam bouwheer De Vinck. Neoclassicistisch getinte lijstgevels, zie geblokte hoekbanden, rondboogdeuren in geblokte omlijsting met sluitsteen, en oeil-de-boeufs. Rechthoekige vensters met boogveld. Verzorgd houtwerk: luiken, kleine roede, rad- en waaierverdeling voor deur bovenlichten en oeil-de-boeufs. Hoge schoorstenen met spaarvelden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

De villa werd in 1933 circa 100 meter ten zuiden van het kasteel, maar binnen het kasteelpark opgetrokken als woonst voor de dochter van de kasteelheer. In 1957 werden de twee eigendommen opgeplitst en ontwikkelden beide parken zich afzonderlijk. Na aankoop van de beide eigendommen door de gemeente werden de parken opnieuw samengevoegd en in de 21ste eeuw heringericht onder andere door de aanleg van verschillende “Passchendaele memorial gardens”.

• DE SCHACHT F. e.a. 2019: Beheersplan "Beschermd gedeelte kasteeldomein Zonnebeke", 18-19.