• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve in de wederopbouwtrant van de eigendommen Iweins, zie onder meer typerende bedaking. Ten oosten ervan, depressie in het weiland naar verluidt wijzend op een vroegere veldsteenbakkerij werkend tot kort na de Eerste Wereldoorlog. Teruggaand op de regionale hoevebouw.

Opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begrint erf met toegangshek rechts van het boerenhuis (nok parallel aan de straat) ten noordwesten; stal en dwarsschuur respectievelijk ten noordoosten en zuidwesten.

Materialen: witbeschilderde baksteenbouw op grijze plint; pannen (mechanische) zadeldaken, gebogen en met breed overstekende dakrand op houten modillons; houten windborden voor de puntgevel van het dakvenster en de zijpuntgevels; "traditiegebonden" vensterhoutwerk, zie grote roedeverdeling en luiken.

Streekeigen bouwelementen: doorgetrokken bakstenen druiplijst boven de korfbogige muuropeningen; beglaasd korfboognisje met beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, boven de deur; aflijnende overhoekse en rechte muizentand.

Indeling: boerenhuis van zes traveeën; dwarsschuur met wagenhuis links.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine