• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zogenaamd "Sexton House" en "Zementhaus" volgens respectievelijk Britse en Duitse stafkaarten. Naar verluidt dichter bij de weg heropgebouwde hoeve van circa 1922; teruggaand op de regionale hoevebouw zie, opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een begrint erf met hondenhok; boerenhuis (nok parallel aan de straat), stal en dwarsschuur respectievelijk ten noordoosten, westen en zuiden; ten noorden, afgezonderde cichorei-ast naar verluidt slechts twee jaar werkend na de Eerste Wereldoorlog.

Aanplanting: moestuintje aansluitend bij wetland deels afgezet met doornhaag en knotwilgen ten noordoosten van het boerenhuis; restant van boomgaard ten noorden; leiperelaar tegen stalgevel.

Materialen: rode baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken overstekend op houten modillons, bij het boerenhuis met wolfseind; deels behouden bakstenen onderdorpels voor de muuropeningen, bij het boerenhuis evenwel met grijsgeschilderde betonnen latei; "traditiegebonden" houtwerk zie onder meer deels bewaarde kleine roedeverdeling, luiken, en deurtje in de getoogde schuurpoort; houten balkenzoldering in de stal.

Streekeigen bouwelementen: muurvlechtingen in de puntgevels.

Indeling: boerenhuis van drie traveeën + twee opkamertraveeën rechts (noordoostgevel), en paardenstal rechts in de achter- en erfgevel; dwarsschuur met wagenhuis.

Nieuwe varkensstal palend aan de dwarsschuur ten oosten.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine