Wijkschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gebouw, wijkschool

Beschrijving

Voormalige wijkschool (nok loodrecht op de straat), nu nutsgebouw bij nieuwe bouw nummer 31. Opgericht in 1888 aan het kruispunt Frezenberg-/ Grote Molenstraat; oorspronkelijk drie, en vanaf 1902 vier klassen. Verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vanaf 1 december 1924, lessen in een barak aan de Frezenbergstraat; ondertussen wederopbouw van de school naast de nieuwe koortskapel, beide voltooid in 1925.

Wederopbouwschooltje naar het "traditionele" 19de-eeuwse model. Zusterswoning met aansluitende klassen achteraan. Eén bouwlaag onder onderbroken zadeldak (mechanische pannen) met wolfseinden. Donkerrode baksteenbouw. Ritmerende muurvakken. Aflijnende tandlijst. Klasramen oorspronkelijk rechthoekig met ijzeren I-balk voorzien van rozetvormige bevestigingsbouten. Nieuwe poort in de straatgevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine