Sint-Antoniushoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniushoeve

Beschrijving

Zogenaamd "St.-Antonius" volgens opschrift onder nisje met Sint-Antoniusbeeld in de straatgevel van het boerenhuis. Wederopbouwhoeve, type afspanning, voor de Eerste Wereldoorlog gelegen op de andere hoek met de Citernestraat. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zogenaamd "Tokio Farm" volgens Britse stafkaarten. Wederopbouwtrant van de eigendommen Iweins zie onder meer typerende bedaking; teruggaand op de regionale hoevebouw.

Opstelling: vrijstaand laag boerenhuis en L-vormige stal- en schuurvleugel respectievelijk ten noordwesten en ten zuiden van een deels begrint erf met westelijke toegang opgenomen in afzomend bakstenen muurtje met hekken; ten oosten, afgezonderde tabaksast uit de jaren 1940.

Materialen: verankerde, donkerrode baksteenbouw op gecementeerde plint; pannen (mechanische) zadeldaken, gebogen en met breed overstekende dakrand op houten geprofileerde modillons; windborden voor de zijpuntgevels, en het dakvenster van de stal; "traditiegebonden" houtwerk zie onder meer luiken en T-ramen bij het boerenhuis.

Indeling: boerenhuis van vier traveeën onder meer een onderkelderde opkamertravee in de erfgevel, en aan de straatzijde met bijkomende afgeschuinde hoek- en deurtravee onder getrapte overstek; klein wagenhuis met paardenstal palend aan het boerenhuis; stal met melk-, bakhuis en haakse dwarsschuur.

Recenter aanbouwsel tegen de vrijstaande schuurzijgevel. Loods ten noordoosten.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine