Afspanning De Doornboom

Beschrijving

Voormalige afspanning "De Doornboom", heden "Gildenhuis", hoekpand met beschilderde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie volume en verankering.

Dubbelhuisopstand met steekboogvensters in vlakke, beschilderde omlijsting met bewaarde luikduimen. Rechthoekige deur met betralied steekbogig bovenlicht in arduinen omlijsting onder waterlijst. Opvallend is de uitgespaarde hoektravee op de begane grond, een verbouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw en tevens een kenmerk dat in de regio meermaals voorkomt bij een hoeksitutatie, doch in de meeste gevallen werd aangepast. Zijpuntgevel van twee traveeën met gelijkaardig uitzicht.

• S.N., 350 jaar Wiekevorst, Uitgave van Heemkring "Wiekevorst, Ons Dorp", s.l., 1992, p. 446.