Sint-Jozefinstituut

Beschrijving

Sint-Jozefsinstituut; bejaardentehuis, lagere en kleuterschool. Kloosterschool gesticht in 1835 in de Langemarkstraat. Circa 1857: nieuwe lokalisatie in de Foreststraat. 1884: eerste steen voor een nieuw klooster met meisjesschool aan de Ieperstraat. Eerste Wereldoorlog: verwoesting van het complex. Vanaf 1922, wederopbouw naar ontwerp van architect (?) De Pauw (Brussel?); ook recentere uitbreidingen.

In oorsprong, bakstenen - onder meer witgeschilderd - complex van twee bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen) met schoolgebouw aan de straat en haaks aansluitend L.-vormig bejaardentehuis met achteraan aanpalende kapel omringd door grastuinen onder meer van de straat afgescheiden door middel van bakstenen muur met trek tussen pijlers. Historiserende wederopbouwarchitectuur, zie rondboognis waarin beeld van Sint-Jozef met Kind in de straatgevel, deurrisalieten met tuitgeveltje, Brugse travee, aflijnende overhoekse muizentand, kruis- en drielichtkozijnen van simili- of Euvillesteen, houten kozijnconstructies met kleine roedeverdeling, gemarkeerde schoorsteentravee in zijtuitgevel met traceerwerk in de top (straatzijde), neorococo deurwaaiers.

Neogotische kapel, vanuit de kloostergang toegankelijk via deels beglaasde vleugeldeur in bakstenen tudorboogomlijsting met omlopende arduinen band. Eén beuk van drie traveeën aansluitend bij een vijfzijdig koor met sacristie links en rechts. Afdekking door middel van leien zadeldak met dakruiter onder ingesnoerde naaldspits. Spitsbogige tweelichten tussen steunberen met versnijdingen. Omlopend baksteenfries met casementen. Witbepleisterd interieur op bakstenen onderbouw; houten spitstongewelf; ijzeren hekstangen. Glasramen met taferelen uit het leven van Sint-Jozef.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine