Hoeve Westgoet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Groenhof

Beschrijving

Hoeve "Westgoet", ook gekend als "'t Groenhof". Tijdens de Eerste Wereldoorlog, zogenaamd "Bostin Farm" en "Zevekote" volgens respectievelijk Britse en Duitse stafkaarten. Wederopbouwhoeve volgens bouwaanvraag van 1921, zie ook jaarsteen in dakvenster van het boerenhuis; teruggaand op de regionale hoevebouw.

Opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een begrint erf met centraal hondenhok, bakstenen, gekasseide en geplaveide stoepen, en gietijzeren toegangshek; boerenhuis (nok parallel aan de straat), stal en dwarsschuur respectievelijk ten zuidoosten, noordoosten en noordwesten van het erf; aanplanting: omhaagde moestuin voor het boerenhuis; fruitbomen te midden van het erf; boomgaard ten noordwesten; druivelaar tegen zuidoostelijke stalgevel;

Materialen: donkerrode baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken, bij het boerenhuis geknikt en met twee houten dakkapellen weerszijden het getrapte dakvenster (laadluik) van het deurrisaliet, met vermelde jaarsteen boven rondboognisje waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeld; arduinen onderdorpels voor de getoogde huisopeningen waarvan de vensters met rolluik en de deels beglaasde voordeur met gestileerde gietijzeren hekjes en geometrisch bovenlicht, zie ook de achterdeur aan erfzijde; ijzeren I-balken voor de rechthoekige stal- en schuuropeningen, echter ook schuifpoorten met houten schuifas; witgekalkte troggewelven tussen ijzeren I-balken in de stal.

Streekeigen bouwelementen: aflijnend baksteenfries bij het boerenhuis; mijterboognisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeld - zie ook boerenhuis - in de lange stalgevel.

Indeling: dubbelhuis van zeven traveeën, aan erfzijde met bijkomende smallere rechter travee waarin zolderdeur; stal met onder meer ook voederkeuken en privaat; ruime dwarsschuur met wagenhuis rechts.

• Gemeentelijk Archief Zonnebeke, 874.1.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine