erfgoedobject

Steenbakkerij met schuilplaats

bouwkundig element
ID: 33042   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33042

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nr. 186. Steenbakkerij Van Biervliet. Teruggaand op veldsteenbakkerij opgericht in 1904 aan de Beselarestraat door de families Iweins en Van Biervliet. 1945-1948: ontmanteling van de steenbakkerij en oprichting van een nieuwe op de huidige plaats met ringoven en droogloodsen op initiatief van J. Van Biervliet. Huidige infrastructour: gezamenlijke opp. van fabriek en kleigraverij 35 ha, drie tunnelovens cf. drie hoge ronde fabrieksschoorstenen, tunneldrogerijen. Produktie van gewone baksteen, snelbouw, mechanische gevelstenen en steenstrips. In 1983, ontdekking in de kleiput van een onderaardse schuilplaats uit W.O. I, op de stafkaarten aangeduid als "Bremen Redoubt. (Brits), of "Brandenburg" (Duits); bestaat uit drie delen waarin telkens een aantal britsen voor twee man in drie hoogten opgesteld.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Huys, Martine, Delepiere, Anne Marie


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Steenbakkerij met schuilplaats [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33042 (Geraadpleegd op 25-05-2019)