Steenbakkerij met schuilplaats

Alternatieve naam Dugout Bremen redoubt

• Adrescontrole Zonnebeke (adrescontroles: 27-09-2007 - 27-09-2007).
  • Inventarisatie Zonnebeke (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Steenbakkerij met dugout Bremen redoubt

Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Nr. 186. Steenbakkerij Van Biervliet. Teruggaand op veldsteenbakkerij opgericht in 1904 aan de Beselarestraat door de families Iweins en Van Biervliet. 1945-1948: ontmanteling van de steenbakkerij en oprichting van een nieuwe op de huidige plaats met ringoven en droogloodsen op initiatief van J. Van Biervliet. Huidige infrastructour: gezamenlijke opp. van fabriek en kleigraverij 35 ha, drie tunnelovens cf. drie hoge ronde fabrieksschoorstenen, tunneldrogerijen. Produktie van gewone baksteen, snelbouw, mechanische gevelstenen en steenstrips. In 1983, ontdekking in de kleiput van een onderaardse schuilplaats uit W.O. I, op de stafkaarten aangeduid als "Bremen Redoubt. (Brits), of "Brandenburg" (Duits); bestaat uit drie delen waarin telkens een aantal britsen voor twee man in drie hoogten opgesteld.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine