erfgoedobject

Gemeentehuis van Zonnebeke en postgebouw

bouwkundig element
ID: 33051   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33051

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nr. 8-10. Gemeentehuis en postgebouw n.o.v. architect A. Dugardyn (Brugge) van 1925, gelegen aan het marktplein.

Eerste ontwerp van architect H. Hoste (Brugge) van 1922, opgevat als een architecturale tegenhanger van de O.-L.-Vrouwekerk; omwille van de modernistische bouwtrant afgewezen door de gemeenteraad die opteerde voor "eenen bouwtrant die meer in de smaak valt van onze bevolking: zoals ons oude gemeentehuis was ofwel in den trant van de huidige vakschool St.-Lucas..."; voorziene ligging in overeenstemming met het nieuwe rooilijnplan, meer bepaald op de schuintgov. de kerk gelegen hoek bij de Langemark-en de Roeselarestraat.

Tweede ontwerp van architect M. Douchant (Anderlecht): een neogotisch gemeentehuis op dezelfde plaats; echter ook verworpen.

Huidig gemeentehuis en postgebouw in neo-Vlaamse-renaissancestijl geïnspireerd op de stadhuisbouw uit XVI-XVII in de Zuidelijke Nederlanden. Arduinen gevelsteen met bronzen vogel en kleurrijk email van L. Degheus (1964); opschrift: "Dr. Sc. Berten Pil 1892-1940. Vlaamse Toeristenbond."

Lijstgevel van twee bouwl. en acht trav. onder zadeldak (leien, n // straat) met centraal dakruitertje onder ingesnoerde leien spits en drie kleine dakkapellen. Baksteenbouw; Euvillesteen voor deuromlijstingen en centrale sokkel van borstwering; lelievormige muurankers. Brugse trav., bij de deurtrav. uitlopend op getrapt dakvenster. Houten kruiskozijnen met kleine roedenverdeling. Twee korfboogdeuren opgenomen in geblokte omlijsting onder rechte druiplijst resp. bekroond met wapenschild van de provincie en de gemeente tussen twee leeuwen; rage, arduinen steektrap met bakstenen leuningen. Geprofileerde schoorstenen. Zijtrapgevels met getorst topstuk.

A.R., D.V.G., 13574. G.A.Z., 861.11.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in Belgi├ź, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gemeentehuis van Zonnebeke en postgebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33051 (Geraadpleegd op 21-06-2019)