Brouwerswoning Sint-Jan

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Sint-Jan

Beschrijving

Voormalige brouwerij zogenaamd "Sint-Jan"; wederopgebouwd na de Eerste Wereldoorlog en werkend tijdens het interbellum.

Brouwerswoning met neorococo inslag. Links, ijzeren toegangspoort tussen geblokte hekpijlers, naar binnenplaats met onderkelderd brouwerijgebouwtje (nok loodrecht op de straat) en aanleunend laag wagenhuis.

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien, geglazuurde mechanische pannen), volgens bouwaanvraag daterend van 1923. Gele baksteenbouw; sierelementen van arduin en beigebeschilderde cement; arduinen plint. Puilijst aansluitend bij driezijdige erker op schelpvormige sokkel rechts. Borstwering met spiegels. Getoogde vensters met rocaillesluitsteen. Verdiepte spiegelboogdeur met waaier; voetschraper.

• Gemeentelijk archief Zonnebeke, 874.1.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Enkel de gevel van de brouwerswoning is bewaard en recent geïntegreerd in een nieuwbouw. De ijzeren toegangspoort tussen geblokte hekpijlers, het brouwerijgebouwtje en aanleunend laag wagenhuis zijn niet bewaard.

• Informatie verkregen van IOED CO7 (27 juli 2020).